Pieczone koszyki w Palędziu

3 kwietnia w kuchni przy świetlicy w Palędziu odbyły się warsztaty kulinarne – pieczenie koszy wielkanocnych.

Okazuje się, że sztuka pieczenia nie zanika, gotowe placki i ciasta nie zastąpią domowych wypieków. A kuchnia to nadal wspaniałe miejsce spotkań, rozmów i tworzenia relacji.

Do naszej palędzkiej kuchni przybyło ponad 30 pań (młodszych i starszych), aby wspólnie pokucharzyć. Najmłodsi uczestnicy warsztatów mieli 10 lat. Tym razem piekłyśmy koszyki wielkanocne. Piekłyśmy je z ciasta drożdżowego, takiego jak na chałkę. Przepis, do znalezienia w wielu książkach kucharskich. Patentem, aby upiekł się koszyczek, kiedyś podzieliła się ze mną Ewa z Palędzia. Teraz podałam go dalej. Opisywać go teraz nie będę, ale można pooglądać zdjęcia z naszych warsztatów (www.facebook.com/Paledzie.KGW). Bystre oko będzie wiedziało co i jak robiłyśmy.

Nasza kuchnia zamieniła się w bardzo gwarne miejsce. Bo Panie przyszły nie tylko popiec i nauczyć się czegoś nowego, one przyszły spotkać się z sąsiadkami, porozmawiać. Z rozmów zwłaszcza ze starszymi mieszkankami Palędzia wynikało, że bardzo ważne jest organizowanie takich spotkań. Bardzo się cieszymy z tego, że nasze starania spotykają się z pozytywnym odzewem.

W maju organizujemy kolejne warsztaty kulinarne: sushi (8.05), a także wspólne nordic walking, spotkanie kobiet przedsiębiorczych. Więcej informacji na www.facebook.com/Paledzie.KGW/

Agnieszka Wilczyńska
KGW Palędzie

Pieczone koszyki w Palędziu
Kategoria: